Bernardić: Hrvatska raste, Zagreb stagnira

Aktualno 20. listopada 2015

Na konferenciji za medije održanoj u utorak ususret 33. sjednici gradske skupštine predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić komentirao je predloženi rebalans i izvršenje proračuna. Konstatirao je da u Gradu imaju evidentan problem s planiranjem jer je prije dva i pol mjeseca predloženo povećanje od 250 milijuna kuna. a nakon što taj prijedlog nije usvojen, sada se predlaže smanjenje od 118 milijuna kuna. “Ili nemaju pojma ili ih nije briga, a vjerojatno je i jedno i drugo.” komentirao je Bernardić nagle promjene predloženog smjera kretanja gradskog proračuna.

Iz podataka o izvršenju proračuna jasno je, kaže Bernardić, da je Grad Zagreb iz europskih fondova iskoristio tek 697.000 kuna u ovoj godini, što je otprilike 0,02 promila gradskog proračuna. Također se vidi da je komunalni doprinos, koji je pokazatelj investicija, pao za 15 posto, nakon što je 2013. pao za 30 posto, a lani dodatnih 20 posto.

“U zadnje dvije godine investicije u Zagrebu su prepolovljene, praktički se ne događa ništa i ne gradi se ništa”, ustvrdio je Bernardić dodavši kako to potvrđuje i uređenje Trga dr. Franje Tuđmana, koje “traje dulje nego Domovinski rat”, a još nije napravljen ni idejni projekt.

Također je upozorio da je Centar za gospodarenje otpadom ove godine od planiranih pola milijuna kuna uspio uprihoditi svega 201 kunu, tako da se ne mogu nabaviti kante od 80 litara, ni prorijediti odvoz otpada niti pokrenuti izgradnja Centra za gospodarenje otpadom, niti uvesti nove zelene otoke i reciklažna dvorišta u svakom zagrebačkom kvartu.