Bernardić: Javni novac je javna stvar

Aktualno 27. studenoga 2015

Na konferenciji za medije održanoj u petak uoči 34. sjednice gradske skupštine predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić komentirao je predloženi prijedlog proračuna. Istaknuo je da je proračun predstavljen na netransparentan način jer su iz gradske uprave ove godine odbili dostaviti razradu stavki do četvrte razine te se ne zna za što bi se točno trebala trošiti sredstva u idućoj godini. “Javni novac je javna stvar” izjavio je potpredsjednik Gradske skupštine.

Bernardić je podsjetio na nedavno obećanje gradonačelnika da će izgraditi 10 novih vrtića, 10 novih škola i 10 novih dvorana. “Roditelji godišnje u proračun iz poreza i prireza 20 tisuća kuna uplaćuju u prosjeku. Volio bih kada bi u proračunu stajalo predizborno obećanje gradonačelnika, da će izgraditi 10 vrtića,10 škola i 10 sportskih dvorana. Takve stvari se neodgovorno i olako obećavaju.

Umjesto toga predviđa se novo zaduženje od 1000 kuna po svakoj zagrebačkoj obitelji. U Zagrebu se ne štedi na zaduženju Zagrepčana.” ustvrdio je te dodao da je razočaran što se takvim ozbiljnim stvarima neodgovorno nabacuje.

Gradski SDP problem vidi i u neambicioznom i neefikasnom povlačenju sredstava iz fondova EU. “Ove godine je podbačen plan 8 puta, a sljedeće se planira uprihoditi mizernih 3 milijuna kuna.”

Zagrebački SDP-ovci kao problem ističu nedostatak investicija, te nedostatak sredstava za poticanje zapošljavanja radnika te poduzetnike i obrtnike. “Za poduzetnike i obrtnike pronašlo se samo 40 milijuna kuna.” izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Kritike oporbenih zastupnika iz SDP-a odnose se i na nerealizaciju najavljenih projekata. Bernardić smatra da se mora krenuti u realizaciju projekata poput rotora, žičare, Šarengradske te Jarunskog mosta.

Na pitanje oko povećanja sredstava za Dinamo, Bernardić je odgovorio kako se novac treba trošiti za javni sport, a ne za vrhunske klubove te da svaka kuna mora biti transparentno i namjensko utrošena, a sredstva se moraju dodjeljivati na temelju jasnih kriterija, a ne “dogovora između pojedinih aktera u gradu i klubu”.

Ipak, SDP-ovci su unatoč tome što ovakav proračun neće podržati pohvalili povećanje sredstava za vatrogasnu zajednicu kao jednu od rijetkih pozitivnih promjena.