Bernardić za Yammat FM: Zagreb se mora razvijati

Aktualno 9. listopada 2015

Predsjednik zagrebačkog SDP-a gostujući danas u emisiji Gradski oci na Yammat FM komentirao je najavu gradonačelnika Bandića o uređenju parka u Blatu dok se ne realizira projekt Termi Zagreb: “Uvijek sam za uređenje gradskih prostora, to je abeceda, ali sjetimo se zemljišta Zagrepčanke i Gredelja, denivelacije Rotora, Šarengradske, lakošinske i podzemne željeznice, Svetica. Zagreb postaje grad lažnih obećanja i propalih projekata, ne događa se ništa, samo iluzija da se nešto stvara, pogledajte Trg Franje Tuđmana, uređuje su duže nego što je trajao Domovinski rat.“

Istaknuo je da postoje dva suprotstavljena koncepta rada, postojeći u kojem se „puno zuji, a malo meda daje“ i ozbiljno drugačiji, strateški i planski pristup kakav nudi SDP.

Konstatirao je da gradska imovina propada i naveo primjer Svetica te se zapitao gdje je Hrvatski nogometni savez i gdje je gradonačelnik jer radovi su trebali početi 1. listopada. „Zemljište stoji devastirano i zapušteno, a sportaši i građani ne mogu tamo ništa raditi, do prije dvije godine sve je bilo zapušteno i zahtijevalo je veća ulaganja, ali sad je posve uništeno, pa iz teniskih terena raste topola. Treba se zaštititi javni interes, a ne ubiti cijelo tele radi jedne šnicle.“ bio je slikovit predsjednik zagrebačkog SDP-a i nastavio: „Ne može jednima biti dozvoljeno sve,  a drugima ništa. Kad netko bogat i jak ima plan, onda je to strateški plan, a kad netko siromašan bez zaleđa pokušava napraviti nešto jednostavno onda nema šanse. Svi moraju imati jednake šanse, zakoni i odluke moraju vrijediti jednako za sve, neovisno o tome koga poznaješ.“

Komentirao je i propadanje Zagrebačkog velesajma, podsjetio je da je SDP prije tri godine predložio tehnološki centar Nikola Tesla, no problem vidi u činjenici da Zagreb ne povlači sredstva iz fondova EU, te da zato taj projekt nije realiziran, a Velesajam koji je nekad bio ponos, danas nažalost propada.

Na pitanje slušateljice što građani mogu poduzeti kako bi spriječili negativne stvari u upravljanju gradom, Bernardić je pozvao građane da pažljivo prate sve što se događa, upozoravaju na to i da kada dođe vrijeme izbora pažljivo izaberu odgovornu vlast. Naglasio je da se zagrebački SDP zalaže za Zagreb u kojem su svi jednako privilegirani, mjesto gdje ista pravila vrijede za sve, usluge koje se pružaju online jer „Internet zna preko koje žnjore si se spojio, ali ga ne zanima tko ti je žnjora.“

Bernardić je komentirao i mogućnost prijevremenih izbora, te rekao kako izbori u Zagrebu ovise o proračunu koji predlaže gradonačelnik, da je do redovnih izbora godinu i pol dana, ali da su i prijevremeni lokalni izbori realna mogućnost.

Na pitanje hoće li Klub zastupnika SDP-a Bernardić odgovara: „Ako sve bude kao do sada, apsolutno ne možemo podržati proračun. Stvari se moraju suštinski promijeniti, a to ne vidimo.“

Bernardić je na kraju zaključio da se Zagreb mora razvijati: „Moramo napraviti strateške projekte, izgraditi žičaru sa sredstvima EU, željeznicu do zračne luke, energetski obnoviti fasade, osigurati prostore za najkreativnije da mogu stvarati, napraviti tehnološki park, trebamo poticaje za mlade znanstvenike, trebamo plan za zapuštene dijelove grada, trebamo generator razvoja i to ponavljamo zadnjih pet godina“ te dodao kako bi bio sretniji da se više govori o tim konstruktivnim temama, a manje o političkim prepucavanjima.