Od “drugotnosti” do tolerancije nasilja, kratak je put

Aktualno 29. siječnja 2018

Prenosimo vam priopćenje za medije Predsjedništva Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a GO Zagreb.

Konstatacije Ladislava Ilčića, savjetnika ministrice kulture, kojima je iznio svoje stavove, a i stavove svoje političke opcije, o ženama, njihovim biološkim karakteristikama, kao  i mišljenje o položaju i ulogama žena u društvu ne pokazuju samo opterećenost gomilom stereotipa, otvoreni seksizam i duboko podcjenjivanje žena, već i fanatičnu netrpeljivost potpuno neprimjerenu stoljeću u kojem živimo, dosezima suvremene znanosti te kulturnom krugu s kojim se upravo političari s desne strane političkog spektra vole identificirati.

Nije ostalo na prvom ispadu koji se dogodio na javnoj tribini.

Umjesto isprike za skandalozne i uvredljive izjave, Ladislav Iličić u medijima nastavlja s tumačenjem svojih stajališta, ulazeći u područje medicine za koje nema nikakve kompetencije i produbljujući svjetonazorski ponor koji ti stavovi uzrokuju.

I tu novu priliku prisutnosti u medijima koristi za ponovno plasiranje gomile neistina vezanih uz sadržaj Istanbulske konvencije, istodobno pazeći da ne izrekne pravu istinu o motivaciji s kojom nastupa.

Naime, kampanja koju vodi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije nema ni jedan suvisli razlog, osim napora da se što trajnije učvrsti tradicionalna uloga žene u društvu. Upravo ona uloga koja je čini podređenom, manje vrijednom, “drugotnom”. Od “drugotnosti”, podčinjenosti do tolerancije nasilja, kratak je put.

Unatoč tome što smo svjesne činjenice da “rubne” i skandalozne izjave predstavljaju za medije vijest, SDFŽ SDP GO Zagreb ističe i upozorava kako svako dodatno pojavljivanje Ladislava Ilčića u medijima predstavlja na neki način reafirmaciju njegovih stajališta i može snažno negativno utjecati na javni prostor u društvu koje treba težiti uvažavanju, ravnopravnosti, toleranciji i prihvaćanju spoznaja temeljenih na znanstvenim činjenicama.

Predsjedništvo SDFŽ SDP GO Zagreb