Gostovanje predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića na N1

Aktualno 2. srpnja 2021

S obzirom na ukidanje prijenosa N1 televizije kod najpopularnijih TV operatera, prenosimo tekst o gostovanju predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Joška Klisovića na televiziji N1 s njihovog portala hr.n1info.com. Tekst prenosimo u cijelosti, a u originalu ga možete pročitati ovdje.

“Rade li se proceduralne greške namjerno da bi se kasnije srušile presude?”

Predsjednik Gradske skupštine u Zagrebu Joško Klisović gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao posljednja uhićenja u glavnom gradu.

“Očekivao sam da istrage konačno krenu i da krenu i uhićenja. No, to nisam očekivao sad. Očekivao sam to davno prije. Tajming je takav kakav je, ali ne može i ne smije politika utjecati na tajming uhićenja”, istaknuo je Klisović.

Smatra da su se uhićenja dogodila i prije izbora da to ne bi utjecalo na rezultate izbora jer su građani jasno rekli ne dosadašnjem načinu upravljanja.

“Građani su glasali za obračun s korupcijom i pogodovanjima. Ovo je jedan dio koji ne radi gradonačelnik ili ja kao predsjednik skupštine, to rade DORH, policija, organi kaznenog progona”, rekao je Klisović, dodajući da će se nova vlast zalagati za prevenciju koruptivnih radnji.

“Tražili smo riznicu kroz koju će se vidjeti svaka utrošena kuna u proračunu, tražili smo platformu “zviždač” koja će biti instrument kroz koji će svi zaposlenici Gradske uprave, ali i građani kada imaju indiciju ili dokaz da se radi o zlouptrebi pozicije, pogodovanju ili korupciji moći to prijaviti kako bi unutar grada pokrenuli određene postupke. Ako se sumnja pokaže opravdanom, prebacili bi to na policiju i USKOK”, kazao je i dodao:

“Obračun s korupcijom je broj jedan prioritet gradske vlasti te uvođenje novog modela koji ide uz to. Tek kad riješite te stvari, onda možete rješavati i probleme građana.”

Istaknuo je da će se na prvoj sjednici Gradske skupštine ići u reformu Gradske uprave, odnosno doći će do spajanja gradskih ureda.

“Sumnja je na pravosuđe bačeno davno”

Govoreći o obračunu s korupcijom u Zagrebu, Klisović je komentirao boji li se lobija.

“I gradonačelnik i ja smo se kandidirali na izborima da promijenimo stanje kojim smo bili nezadovoljni i mi i građani. Naravno da smo prilikom odlučivanja o kandidiranju ukalkulirali i ovaj rizik o kojemu govorite. Svjesni smo opasnosti koja može doći od raznih lobija, ali idemo u to jer ne želimo živjeti u gradu u kojem korupcija dominira, želimo dobar, čist grad. Prema tome, povući ćemo ozbiljne poteze u tom smjeru kako bi se stvari dovele u red. Građani su glasali za promjene, a to znači donošenje složenih, teških odluka koje su ova vlast i mi kao partneri spremni napraviti”, poručio je.

Istaknuo je da je hrvatsko pravosuđe rak rana, ali da ga posebno iritira da visokoprofilni slučajevi u koje su uključeni moćnici ili političari obično padaju zbog nekih proceduralnih razloga.

“Postoji sumnja rade li se te proceduralne greške rade namjerno da bi se onda na visokim instancama, kao što je Vrhovni sud, srušile presude”, rekao je Klisović i najavio da će pomno pratiti trenutne procese.

“Sumnja je na pravosuđe bačeno davno – da je pod jakim utjecajem politike. Gledat ćemo svaki slučaj i ako imamo bilo kakav dokaz ili indiciju da se politika petlja u to, budite sigurni da ću izaći javno i prezentirati takve dokaze. Dok nemam takve dokaze, moram vjerovati u profesionalnost suda, bez obzira na percepciju”, kazao je.