SDP za zagrebačke obrtnike, zagrebački obrtnici za SDP

Aktualno 27. travnja 2017

Zagrebački SDP organizirao je konferenciju za novinare u radionici Šeširi i kape Cahun. Konferenciju je otvorio tajnik SDP-a Zagreb Dominik Etlinger koji je izjavio kako su “poduzetnici i obrtnici ljudi koji ustraju i traže željene okolnosti, a ako ih ne pronađu, stvaraju ih sami. Nažalost, u Zagrebu ih prerijetko nalaze i prečesto ih moraju stvarati sami”.

Predsjednik Savjeta za poduzetništvo i obrtništvo SDP-a Zagreb Darko Liović, izjavio je da manje od 30 milijuna kuna iz gradskog proračuna završi na računima poduzetnika. Osudio je činjenicu da gradska vlast predvođena Milanom Bandićem uopće nema sluha za njihove probleme. Predložio je da se ‘Plavi ured’ decentralizira, te da bude dostupan na više lokacija u Zagrebu.

Liović je također istaknuo kako Zagreb vrlo slabo koristi novac dostupan iz EU fondova, te da se SDP zalaže za pružanje konkretne pomoći za svakog poduzetnika koji želi aplicirati za novac iz fondova Europske unije.

Nositelj liste za Vijeće gradske četvrti Gornji grad-Medveščak Tin Pažur smatra kako je centar Zagreba kulturno blago koje se mora zaštiti i revitalizirati.

“Ključni problem Zagreba su neriješeni imovinsko pravni odnosi”, smatra Pažur te predlaže da se gradske prostore koji zjape prazni treba dati na korištenje poduzetnicima, obrtnicima i ugostiteljima.

Zlatko Cahun, najpoznatiji zagrebački klobučar podržao je program zagrebačkog SDP-a za poboljšanje uvjeta poslovanja obrtnika i poduzetnika ocijenivši ga realnim i naprednim.

“Većina obrta koji preživljavaju sa svojim prihodima i kvalitetom, bore se za opstanak, ali glavni problem u Zagrebu su poslovni prostori, koji su problematični zbog imovinsko pravnih odnosa s državom i novim vlasnicima. Zbog toga su mnogi obrtnici prisiljeni zatvoriti svoje obrte.” zaključio je Zlatko Cahun.