U Skupštini usvojena Europska povelja o ravnopravnosti spolova

Aktualno 23. ožujka 2018

Nakon dugotrajne borbe sinoć oko 00.40 sati naši SDP-ovci u Skupštini Grada Zagreba, zajedno s opozicijskim blokom su se izborili da bude izglasana Europska povelja o ravnopravnosti spolova. Ista govori o uklanjanju diskriminacije, borbi protiv rodnih stereotipa i predrasuda, jednakosti u svim društvenim, socijalnim, obrazovnim, gospodarskim, financijskim, političkim i kulturnim domenama.

Ovo nije ideološko pitanje, već civilizacijski napredak jedne zajednice!

Vijeće europskih gradova i regija (CEMR), najveća organizaciji lokalnih i regionalnih vlasti u Europi sa članstvom preko 50 nacionalnih asocijacija gradova, općina i regija u 37 zemalja, pokrenulo je 2006. godine Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Potpisivanjem Povelje, lokalne i regionalne uprave europskih zemalja javno se obvezuju da će slijediti principe rodne ravnopravnosti i u svojim sredinama provoditi propisane odredbe. Svaka potpisnica Povelje priprema Akcijski plan kojim se određuju prioriteti, aktivnosti i sredstva za provedbu. Potpisnice su također obavezne povezati se sa svim relevantnim institucijama i organizacijama u svojoj zemlji u cilju promocije najbolje prakse vezane za postizanje stvarne ravnopravnosti spolova.

Povelja je prevedena na 29 jezika i do danas ju je potpisalo više od 1700 jedinica lokalne i regionalne uprave u 37 zemalja. Tekst povelje na hrvatskom jeziku možete naći ovdje.