Sretan vam Međunarodni praznik rada, 1. maj!

Aktualno 30. travnja 2018

Međunarodni praznik rada – podsjećanje je na povijesnu borbu radničke klase u čitavom svijetu i težnju da se stvori humaniji i pravedniji odnos prema radnicima.

Obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Tada je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge Internacionale 1889., odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće, 1890. godine, taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva. U Hrvatskoj se praznik rada počeo slaviti od 1890. godine kada su i hrvatski radnici istaknuli zahtjeve u znaku tri osmice. Simbol radničkog pokreta u jugoistočnoj Europi, Austriji i Italiji, a kasnije i simbol Praznika rada je crveni karanfil koji se na Praznik rada nosi u zapučku te vas pozivamo da nam se pridružite na tradicionalnoj podjeli karanfila u Maksimiru.

Mi vam želimo sretan Međunarodni praznik rada, 1. maj, uz prigodan citat Alberta Einstaina;
Ne trudite se postati uspješan, već vrijedan čovjek”.