Stavovi i aktivnosti Kluba zastupnika uoči 2. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba

Aktualno 31. kolovoza 2017

Povodom današnje sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba, a s obzirom na predloženi dnevni red sjednice, niže se nalaze značajniji stavovi Kluba zastupnika SDPa odnosno GO SDP Zagreb.

Klub zastupnika SDPa negativno ocjenjuje izvješća o izvršenju Proračuna Grada Zagreba za 2016. godinu, smatrajući izvršenje i raspodjelu sredstava proračuna za 2016. godinu nedovoljno transparentnim i učinkovitim. Nastavno na praksu nedovoljno učinkovite raspodjele proračunskih sredstava, Klub zastupnika se protivi Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela. Odluka kojom se predlaže povećanje broja gradskih ureda neće poboljšati funkcioniranje Grada Zagreba.

Zastupnici SDPa se žestoko protive Prijedlogu zaključka o preimenovanju trga, odnosno izmjeni naziva Trga maršala Tita. Protivljenje proizlazi iz očite namjere zatiranja tekovina antifašističke borbe kojom je Republika Hrvatska definirala postojeće granice i ostvarila Ustavno pravo na osamostaljenje. Antifašistička borba za nas predstavlja borbu za temeljna ljudska prava i slobode hrvatskog naroda, u povijesnom kontekstu. Josip Broz Tito, kao maršal odnosno predvodnik te borbe, zaslužuje počast. Samim preimenovanjem se ne čini ništa bitno za poboljšanje standarda života građana, već se građane vraća u prošlost s čime društvo zasigurno ne napreduje.

Klub zastupnika podržava Prijedlog odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta, te će nastaviti podupirati pronatalitenu politike i mjere.

Od nedavnih značajnih aktivnosti Kluba zastupnika, izdvajamo sudjelovanje na protestnom skupu naziva ‘Antifašizam je moj izbor’ koji se upozorilo na sve veću opasnost od moderne fašizacije društva. Ovom prilikom ističemo da GO SDP Zagreb, kao jedan od organizatora osuđuje simbole totalitarnih režima koji su se našli na samom skupu. Čin prikazivanja zastava sa srpom i čekićem, odnosno zvijezdom smatramo štetnim za sam skup.

Ističemo kako je v.d. predsjednika GO SDPa Zagreb, s jučerašnjim datumom podnio prijavu Antikorupcijskom povjerenstvu za slučaj ‘prelaska’ Radenka Tomića, nositelja SDPovog mandata stranci aktualnog gradonačelnika. Smatramo da se sve odvilo pod sumnjivim okolnostima koje trebaju istražiti institucije pravne države.