Što se pokušava sakriti u prijedlogu proračuna?

Aktualno 25. studenoga 2015

Na sjednici Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj u srijedu na dnevnom redu bio je prijedlog proračuna za 2016. godinu. Zastupnici SDP-a nisu podržali prijedlog i upozorili su na nedostatak transparentnosti i izostanak uvrštenja najavljenih projekata u proračun.

Predsjednik Odbora za kontrolu Davor Bernardić potaknuo je pitanje netransparentnosti proračuna koja se očituje kroz izostanak detaljnije razrade proračunskih stavki. „Zaista ne razumijem zašto se stvari skrivaju, osim ako se nešto ne želi sakriti. Iz ovoga se ne može vidjeti što se proračunom planira” izjavio je uvodno Bernardić.

Također, naglasio je kako u prijedlogu nema obećanja gradonačelnika poput izgradnje 10 novih vrtića, 10 novih škola i 10 novih dvorana te dodao da mu se čini da je bilo riječ o predizbornom triku.

Bernardić je ponovno iskazao nezadovoljstvo radom Ureda za programe i projekte Europske unije. “Prošle su dvije i pol godine od osnivanja ureda koji godišnje troši četiri milijuna kuna za plaće zaposlenika, a u 2016. godini planiraju povući samo 3 milijuna kuna iz EU fondova. Što radi taj Ured i čemu uopće služi?” zapitao se predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Također je naglasio zabrinutost zbog sve većeg zaduženja Grada Zagreba i pada investicija, te nedostatka volje za realizaciju bitnih projekata poput novog rotora i sljemenske žičare.