Tribina Foruma seniora na Ibleru

Aktualno 13. svibnja 2018

U četvrtak 10. svibnja 2018. u dvorani na Ibleru održana je tribina u organizaciji Foruma seniora Novi Zagreb istok “Socijaldemokrati i sindikati partnerstvom do pravde za radnice i radnike”.

Gost uvodničar bio je Josip Juratović, Hrvat s njemačkim državljanstvom u četvrtom mandatu zastupnik SPD-a u Bundestagu. Jedini je poslanik koji je došao kao sindikalni aktivista s lančane proizvodnje u Njemački parlament. Našu stranku predstavljala je Tanja Dalić, predsjednica SDP-ovog Savjeta za rad, zapošljavanje i socijalni dijalog i bivša pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske predstavljala je Ana Miličević Pezelj, tajnica SSSH za socijalni dijalog i javne politike dok je glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš predstavljao Hrvatsku udrugu radničkih sindikata. Gostovao je i predsjednik sindikata Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Tomislav Šnidarić dok je moderator tribine bio Božidar Rauch predsjednik Foruma seniora Novi Zagreb istok.

Cilj tribine, koja treba imati ozračje pozitivnog duha, jest sačuvati i prezentirati javnosti idejom da posluži kao dobar skup političkim i sindikalnim predstavnicima u nastojanjima da svojom aktivnošću utječu na bolji i ukupan socioekonomski položaj radnica i radnika danas, kao i njihovih sindikata u partnerskim osnovama, a da se bori za osnovno ljudsko pravo građana, a to je pravo na rad. Također treba uspostaviti konstruktivan političko-sindikalni dijalog, a trebali bi biti svjesni da socijalni dijalog i konsenzus socijalnih partnera danas nemaju alternativu. Stalna komunikacija sa sindikatima i poslodavcima bila bi podloga kreiranju politike, zaštita radnika-radnička prava-poticanje poštenog poduzetništva,ispunjeni socijalnom osjetljivošću ,mora postati jedan od temelja političkog djelovanja.

Tribina je potrajala više od dva sata uz mnoga zanimljiva pitanja posjetitelja i uz vrlo konstruktivnu raspravu.