Prezentacija: Ženski sud

Aktualno 22. rujna 2012

Na tribini grada Zagreb u petak u organizaciji Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a GO Zagreb održana je prezentacija Inicijative za Ženski sud na prostoru bivše Jugoslavije povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prezentaciju su vodile Nada Topić Peratović, Paula Zore, Renata Ćuk, Željka Sartori i Marjana Senjak. U nastavku prezentacije prikazan je dokumentarni film “Ženski sud za bivšu Jugoslaviju-feministički pristup pravdi” u produkciji grupe za video aktivizam Žena u crnom, a zatim je uslijedila rasprava.

Ženski sudovi su dio procesa ostvarivanja poslijeratne pravde. Na području bivše Jugoslavije pojavila se potreba za osnivanjem jednog takvog izvaninstitucionalnog suda, koji će se na drugačiji način baviti zločinima i to uglavnom njihovim žrtvama i posljedicama koje žrtve trpe poslije zločina. Članice sadašnjeg odbora za osnivanje ovakvog jednog suda, okupile su se 2010. godine i započele zajednički rad. Odbor čine udruge: Žene ženama iz Sarajeva, Centar za žene žrtve rata – ROSA iz Zagreba, Ženska mreža Kosovo, Žene u crnom iz Beograda.