Uklanjanje azbestnih pokrova na zagrebačkim školama i vrtićima

Aktualno 8. studenoga 2017

Brzom reakcijom roditelja i vijećnika SDP-a u Vijeću mjesnog odbora Utrina i Vijeću gradske četvrti Novi Zagreb istok, a na inicijativu vijećnice Sunčane Kunac, radovi izmjena azbestnog krova OŠ Mladost su do daljnjeg obustavljeni radi moguće ugroze zdravlja učenika.

SDP Zagreb Odluku gradske uprave da se izmjena azbestnog krova na OŠ Mladost odvija tijekom nastavne godine za vrijeme nastave smatra najvišim stupnjem neodgovornosti upravljanja gradom i nemara za najosjetljiviju skupinu društva. Izloženost azbestu u zatvorenim prostorima, poput OŠ Mladost, događa se putem inhalacije vlakana prisutnih u zraku, a dugotrajna izloženost može izazvati rak pluća i druge plućne bolesti. Neposredna opasnost se događa u slučaju pucanja samih ploča tijekom uklanjanja.

Vijeće mjesnog odbora Utrina je na sjednici održanoj u ponedjeljak, 6. studenog, donio zaključak kojim se protivi bilo kakvim radovima dok su djeca u školi ili kad bi to po njih ili djelatnike bilo opasno.

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za predstavke i pritužbe Gradske skupštine raspravljalo se o skidanju azbestnih ploča, a na prijedlog Mateja Mišića, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se traži da radovi na obnovi ne počnu dok se ne postigne sporazum između Gradske uprave, škole, Zavoda za javno zdravstvo i predstavnika roditelja.

Od strane Odbora za predstavke i pritužbe Gradske skupštine, također je upućen zahtjev Odboru za obrazovanje i sport Gradske skupštine da se donesu jedinstveni kriteriji za sve slične situacije s azbestom u školama i vrtićima te je zatraženo i očitovanje o konkretnom slučaju od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Gradskog ureda za zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

SDP Zagreb smatra da se projekt energetske obnove zagrebačkih škola i vrtića, u djelu uklanjanja azbestnih krovišta, nipošto ne smije odvijati tijekom boravka djece i djelatnika u objektima, čime se neposredno dovodi u opasnost zdravlje i sigurnost.