Uključite se u raspravu o Nacrtu prijedloga politika “Zagreb – pametan grad“

Aktualno 3. ožujka 2020

GO SDP Zagreb pokrenuo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga politika GO SDP-a Zagreb 2020.-2030. “Zagreb – pametan grad”.

Cjeloviti dokument u pdf obliku možete preuzeti na ovom linku. Javna rasprava traje do 30. lipnja 2020.

Radi želje da omogućimo što većem broju naših sugrađana sudjelovanje u stvaranju rješenja za promjene u Gradu Zagrebu, na našim web stranicama objavljujemo Nacrt prijedloga politika “Zagreb – pametan grad”, koji je polazna osnova za raspravu i konačnu izradu politika koje će obilježiti Zagreb u ovom desetljeću. Na Nacrtu je, do sada, radilo više desetaka doktora i magistra znanosti iz reda članova zagrebačkog SDP-a, kao i izvanstranački stručnjaci koji žele biti dio promjena koje se u Zagrebu moraju dogoditi.

U subotu, 22. veljače 2020. javnosti su po prvi puta predstavljene strateške odrednice Nacrta prijedloga politika zagrebačkog SDP-a i to istovremeno s primanjem u članstvo 100 novih članova SDP-a Zagreb. Od tada je radni dokument u kontinuiranoj raspravi s članovima i zainteresiranom javnošću, što je od velikog značaja s obzirom na važnost lokalnih izbora koji će se održati najkasnije u svibnju sljedeće godine.

Tom prigodom, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras među ostalim je istaknuo: “Alternativa gradonačelniku Milanu Bandiću je SDP i SDP će predvoditi promjene u Gradu Zagrebu. Zagreb  više neće biti grad kumova i prijatelja, bit će grad svih stanovnika koji će zajedno s Gradskom upravom napraviti grad na način koji im odgovara. Ne može više biti grad pojedinaca, mora biti grad svih koji u njemu žive”, poručio je Maras.

Predsjednica Savjeta GO SDP-a Zagreb dr.sc. Davorka Moslavac Forjan istaknula je kako Zagreb treba biti transparentan, digitaliziran, uključiv grad s više zelenih površina koji će omogućiti kvalitetno življenje svim građanima. “Pametan grad” bi se osim iz klasičnih izvora, uključujući gradski proračun, kredite i EU fondove financirao i putem inovativnih načina, kao što je donacijska crowfounding kampanja te bi se, uz spomenuto, veliki značaj dao korištenju modela pametne nabave.

Pred svima nama je ogromna odgovornost. Nakon godina nečinjenja, netransparentnog vođenja Grada i propuštenih prilika pred nama je zadatak da od Zagreba napravimo moderan, učinkovit i transparentan „pametan grad“. Svjesni smo težine situacije, ali smo svjesni i mogućnosti koje su pred nama. Stotine milijardi kuna u proteklom desetljeću nisu iskorišteni na pravi način i naš grad zaostaje za većinom europskih metropola. Način i kvaliteta upravljanja gradom mora se promijeniti. Transparentno, pošteno, odgovorno i pametno upravljanje gradom, kao i svim njegovim resursima naš su najvažniji prioritet.

SDP je najjača politička opcija u Zagrebu i na nama je da pokrenemo promjene. Promjene moramo pokrenuti odmah jer vremena više nemamo. Pridružite se promjenama i sudjelujte u izradi rješenja koja ćemo ponuditi sugrađanima na lokalnim izborima.

Svoje prijedloge i ideje možete poslati na e-mail adresu: savjet.udruge@zg.sdp.hr

Obavještavamo vas da se radi o radnom materijalu te je stoga nelektoriran.