Zašto se odričemo Vodoprivrede Zagreb?

Aktualno 13. svibnja 2016

Na 37. sjednici Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba, članovi nisu podržali prijedlog prodaje 37 % udjela Vodoprivrede Zagreb d.d., te će takav zaključak poslati prema zastupnicima Skupštine. Davor Bernardić, predsjednik Odbora za kontrolu, smatra ovu odluku štetnom zato što se za 14 milijuna kuna prodaje tvrtka koja će do 2024. godine ostvariti 200 milijuna kuna dobiti iz udjela u pročišćivaču otpadnih voda. „Ako dođe do ove prodaje, to bi predstavljalo odricanje Grada od dobiti i upravljanja pročišćivačem!“ izjavio je Bernardić.

SDP-ovi zastupnici nezadovoljni su nepoštivanjem Državnog pedagoškog standarda u gradskim vrtićima te neizgradnjom dugo obećavanih vrtića. Na inicijativu Davora Bernardića, Odbor je usvojio prijedlog zaključka da se održi tematska sjednica Gradske skupštine o stanju u dječjim vrtićima i školama Grada Zagreba.

„Rebalansom, proračun je smanjen za 5 % od izvornog plana.

Prihodi od komunalnog doprinosa, koji su indikator investicija, u posljednje tri godine su smanjeni za 60 %, što znači da su investicije prepolovljene, a gospodarske aktivnosti nema! Također, iz europskih fondova povučena su sredstva u iznosu od jednog promila zagrebačkog proračuna. “ izjavio je Bernardić u raspravi o izvršenju proračuna za 2015., kojeg SDP ne prihvaća. „Nema povećanja zaposlenosti, porezna baza se smanjuje, a obveze Grada ostaju iste. Takva situacija u Gradu je neodrživa!“ zaključio je.