Zašto ste krivo planirali i jeste li namjerno krivo planirali?

Aktualno 16. listopada 2015

Na sjednici Odbora za kontrolu Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj u petak 16. listopada, razgovaralo se o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci i prijedlogu rebalansa proračuna za 2015. godinu. Zastupnici SDP-a upozorili su na slabo punjenje proračuna i neizvršenje najavljenih projekata.

Predsjednik Odbora za kontrolu Davor Bernardić potegnuo je pitanje lošeg planiranja gradskih financija. „Iako ste znali da će sukladno zakonu prihodi od poreza i prireza na dohodak pasti što se vidi jer je prihodovna strana pala za 8%, zašto ste planirali proračun koji je neostvariv? Zašto ste krivo planirali i jeste li namjerno krivo planirali?“ obratio se Bernardić prisutnima iz gradske uprave.

Također, naglasio je kako je vidljivo da u prijedlogu korištenje sredstava EU na razini od svega  897 tisuća kuna, što iznosi svega 0.0029% prihoda, te kako komunalni doprinos u ovoj godini dodatno pada 15% što znači da investicije i dalje padaju. „2013. godine pad je iznosio 30%, 2014. 20%  i sad dodatnih 15% što znači da su se investicije u Gradu Zagrebu prepolovile.“ Izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a i dodao kako izgleda da je za gradsku upravu povući europska sredstva i privući investicije nerješiv matematički problem.

Otvoreno je i pitanje uređenja Trga dr. Franje Tuđmana koje je predsjednik Odbora za kontrolu komentirao kako trg u svakom slučaju trebu urediti, ali da je žalosno da je od prve ideje do realizacije prošlo više vremena nego što je trajao Domovinski rat.