Aktualno 23. listopada 2018

Gradska organizacija SDP-a Zagreb održala je danas, 23.10.2018. konferenciju za medije kod donje postaje nekadašnje sljemenske žičare – Bliznec, s naslovom: Zbrda-zdola izvršenje gradskog proračuna i projekata – primjer sljemenska žičara”

Na konferenciji su govorili predsjednik Gradske organizacije SDP-a Gordan Maras, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Matej Mišić i predsjednica Stručnog savjeta za financije i poreznu politiku GO SDP-a Zagreb Jadranka Vukmanović Pavelić.

Podsjetili su da je posljednja kabina sljemenske žičare odvezla izletnike još davne 2007. godine kao i da je izgradnja nove žičare omiljeno predizborno obećanje zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Međutim, kao i niz godina do sad, i u izvršenju ovogodišnjeg proračuna vidljivo je da je to ostalo samo na obećanju. U prvih šest mjeseci u projekt izgradnje nove sljemenske žičare utrošeno je samo 6,2 milijuna kuna od ukupno planiranih 128,5 milijuna, odnosno manje od 5% ukupno planiranih sredstava za 2018. godinu. Zbog navedenog gradonačelnik predlaže i rebalans proračuna kojim predlaže smanjenje proračunskih sredstava za žičaru na 38,5 milijuna kuna, što je smanjenje od čak 90 milijuna kuna odnosno preko 70% od planiranih sredstava na početku godinu.

Gordan Maras naglasio je da je gradonačelnik Bandić najavio da će 31.12.2018. sljemenska žičara opet proraditi te da će na Silvestrovo biti prva vožnja, ususret pripremama za skijaški kup “Snježna kraljica”: ‘’Očekivali smo da će radovi biti pri kraju i došli smo pogledati kako napreduju. Razočarani smo što gradonačelnik nije ispunio još jedno u nizu obećanja koje je dao. Očito novaca za političku trgovinu ima, a novca za razvojne projekte Grada Zagreba – nema. Sramota je da već 11 godina građani Zagreba, ali i posjetitelji i turisti, nemaju mogućnost žičarom posjetiti jednu od najljepših lokacija u Zagrebu – Medvednicu. Nama je nevjerojatno da se već 11 godina to ne može napraviti i da se novac koji je planiran u proračunu za to ne koristi, umjesto da se grad sve više turistički razvija. Pozivamo još jednom gradonačelnika da svoja obećanja ispunjava i da sljemensku žičaru završi u sljedećih godinu dana, a ako ne bude završena – mi ćemo je završiti kada preuzmemo odgovornost za upravljanje gradom, najkasnije 2021. godine. Još jednom naglašavam da je sramota da projekt nije završen i da naši sugrađani, osobito oni starije životne dobi, osim nekoliko autobusnih linija nemaju mogućnost posjetiti svoju planinu.”

Matej Mišić: Na sljedećoj sjednici Gradske Skupštine, za tjedan dana, imamo dvije vrlo važne točke, a to su izvršenje proračuna i rebalans proračuna Grada Zagreba za 2018. godinu. Nažalost, već drugu godinu za redom, otkad smo u ovom mandatu, vidimo da gradonačelnik pompozno najavljuje na početku proračunske godine znatna sredstva za potrebe izgradnje sljemenske žičare, a kad dođemo na kraj proračunske godine i vidimo da je realizacija nikakva ta sredstva se prenamjenjuju u razne druge stavke, dok se žičara odgađa svake godine za barem još godinu dana. 28.9.2017., na aktualnom satu, jasno sam postavio pitanje gradonačelniku: “Kada će biti puštena u rad žičara?”, a kao što je i predsjednik Maras rekao obećano je 31.12.2018., no od toga, očito, nema ništa. Iako je u 2018. godini bilo planirano više od 128 milijuna kuna, u prvih 6 mjeseci realizirano je samo 6,2 milijuna, što jasno pokazuje da žičara neće biti gotova ni ove godine, a upitno je hoće li biti spremna za Svjetski skijaški kup 2020. godine. To je pokazatelj kako se upravlja Gradom Zagrebom, kako se neodgovorno daju obećanja, a posljedica toga je da je zagreb posljednjih 11 godina bez žičare, a to nije jedini od projekata koji u Zagrebu ne funkcioniraju. Ni obećanje o sufinanciranju obnove pročelja zgrada već dvije godine nije ispunjeno. Jasno je da Zagreb pod ovom gradskom upravom i gradonačelnikom ide u krivom smjeru, a još jedan dokaz su i kapitalna ulaganja u društvene djelatnosti – samo 30% realizacije u prvih 6 mjeseci, a GSGZ je prije nekoliko mjeseci gradonačelniku dala odobrenje za novo zaduženje za tu stavku proračuna u iznosu od 250 milijuna kuna.”

Jadranka Vukmanović Pavelić: “Izvršenje gradskog proračuna je – zakazalo. Htjela bih ukazati na dvije stavke; ulaganje u malo i srednje poduzetništvo gdje gotovo ništa nije Grad Zagreb ostvario, a bolno je pitanje za sve nas, za našu djecu i unuke što je podbacilo ulaganje u dječje vrtiće i osnovno školstvo.”

Gordan Maras zaključno je poručio gradskim vlastima da prestanu ulagati u braću, kumove, zapošljavanje podobnih i političku trgovinu te da počnu ulagati u razvojne gradske projekte. Upitao je i gdje je točno uloženo ovih mizernih 6 milijuna koji su navedeni kao izvršeni. Građanima grada Zagreba poručio je da je SDP-ova intencija i želja da se žičara što prije stavi u funkciju.

Izjavu predsjednika GO SDP-a Zagreb možete pogledati na videu dok se cijela konferencija za medije nalazi na ovom linku.