Predstavljanje inicijativa Kluba zastupnika SDP-a

Najave 8. ožujka 2018

Na današnjoj konferenciji za medije zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Tamara Čubretović i Matej Mišić predstavili su prijedloge Kluba SDP-a za pristupanje potpisivanju Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini i uvođenje izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj u osnovne škole.

Tamara Čubretović naglasila je da cilj Grada Zagreba moraju biti jednake mogućnosti za žene i muškarce, što je ujedno i cilj Europske povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini. Potpisivanjem Europske povelje lokalna vlast pokazuje političku volju i obvezu provođenja politike ravnopravnosti.

Svrha Povelje je ravnopravnost na svim razinama odlučivanja, uklanjanje svih rodnih stereotipa i uspostavljanje mehanizama mjerenja implementacije politike ravnopravnosti donošenjem Akcijskog plana.

Za potpisivanje Povelje nije potrebno osigurati dodatna sredstva u Proračunu Grada Zagreba. Sredstva je potrebno predvidjeti tek po donošenju Akcijskog plana za provedbu mjera ravnopravnosti. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je najpozvanije tijelo za problematiku ravnopravnosti spolova i ono će aktivno sudjelovati u implementaciji odredaba Povelje, kao i u usklađivanju Akcijskog plana.

Matej Mišić predstavio je Prijedlog Zaključka o uvođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj za sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb.

Klub SDP-a Građanski odgoj smatra civilizacijskim pitanjem jer omogućava obrazovanje djece u skladu sa današnjicom i postavlja temelje izgradnje boljeg društva. Predlažemo uvođenje Građanskog odgoja u sve pete i šeste razrede osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zagreb najkasnije do početka školske godine 2019./2020., a prema pozitivnom primjeru prakse provedbe Grada Rijeke.

Cilj uvođenja Građanskog odgoja kao izvannastavne aktivnosti u osnovnim školama je razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana. Učenike se poučava o njihovim pravima i odgovornostima u društvu, a ističe se važnost tolerancije, poštovanja sebe i drugih. Provođenje Građanskog odgoja u osnovnim školama ima dobar utjecaj na čitavu zajednicu.

O pozitivnim učincima provedbe Građanskog odgoja svjedoči istraživanje provedeno u Rijeci prema kojem 96% učenika pozdravlja metode i oblike obrade gradiva Građanskog odgoja.

Grad Zagreb mora biti pokretač svih pozitivnih procesa u društvu s posebnim naglaskom na razvoj sustava obrazovanja mladih.

Gradska organizacija SDP-a Zagreb i Klub zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba pozivaju sve zastupnike i zastupnice u Gradskoj skupštini Grada Zagreba da podrže inicijative SDP-a i time daju svoj značajan doprinos unaprjeđenja našeg društva.