Prosvjed Doživi mirovinu! I tebe se tiče!

Aktualno, Najave 19. listopada 2018

Pozivamo sve članice i članove, simpatizerke i smpatizere, građanke i građane da nam se pridruže prosvjedu protiv prijedloga mirovinske reforme, u subotu 20. listopada 2018, na Europskom trgu, u 12 sati. Prosvjed organiziraju Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisni hrvatski sindikat (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) a podršku daje i SDP. Okupljanje članova SDP-a koji će sudjelovati u prosvjedu je u prostorijama GO SDP-a Zagreb, Praška 2/I u 11:30.

Predsjednik GO SDP-a Zagreba Gordan Maras pozvao je i u Saboru građane na prosvjed gdje je u dnevni red uvrštena mirovinska reforma. Predsjednik Maras je izjavio: Pozivamo sve građane grada Zagreba i one koji su u blizini da sutra dođu na prosvjed protiv mirovinske reforme u 12 sati na Europskom trgu, zbog toga što se HDZ-u i ovoj katastrofalnoj mirovinskoj reformi i svemu ovome što se događa oko toga mora reći dosta“.

Vladin pokušaj reforme mirovinskog sustava svodi se na načelo: radi dulje, primaj manje, a u mirovini živi u siromaštvu. Nasuprot tome SDP-ov predlaže plan kojim bi se mirovinski izdaci povećali za 1 posto, što bi značilo da bi se mirovine odmah uvećale za prosječno 300 kuna. Mirovine trebaju osjetno rasti, prije svega najmanje mirovine i umirovljenik bi s punim radnim stažom, kada ode u mirovinu, trebao imati 75 posto prosječne plaće. To je jedina  garancija da se našim umirovljenicima osigura dostojanstven život.